muurverf met schrobklasse; wat houdt dat in?

De muurverf die je gebruikt, bepaalt in welke mate je een muur kan reinigen (zonder dat de verflaag beschadigd of de muur gaat glanzen). Op de verpakking kun je aflezen of en in welke mate je de muurverf kunt afnemen. Hiervoor wordt de term ‘schrobklasse’ gebruikt. Je hebt het vast wel eens zien staan. Er zijn vijf verschillende schrobklasse. Alleen muurverf met schrobklasse 1, 2 of 3 is schoon te maken. Schrobklasse 4 en 5 zijn niet te reinigen met water of schoon te vegen. Wat is nu het verschil tussen schrobklasse 1, 2 of 3?
 
MUURVERF MET SCHROBKLASSE 3
Om eerlijk te zijn, muurverf met schrobklasse 3 kun je eigenlijk alleen afvegen. De muurverf met deze schrobklasse zijn de extra matte verfsoorten en kalkverven. Deze muurverf is erg poreus waardoor viezigheid er snel intrekt. Als je water gebruikt om het schoon te maken trekt dat er ook in en zal de vlek niet minder worden. Verf met deze schrobklasse is bij uitstek geschikt voor plafonds of voor een wand die niet veel belast wordt.
 
SCHROBKLASSE 2
De gulden middenweg, dat is muurverf met schrobklasse 2. Bijvoorbeeld de Copperant Pura Monopac of de Copperant Altra White. Niet het allerbeste schoon te maken, maar het kan wel. Voor ruimtes die je niet zo vaak hoeft te poetsen, is deze schrobklasse perfect. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer. Als er een hardnekkige vlek op komt, is het wel wat lastiger te verwijderen. Je kunt namelijk op deze muurverf niet heel hard borstelen of schrobben. Maar je kunt de muren prima afnemen met water.
 
MUURVERF MET SCHROBKLASSE 1
Als je op zoek bent naar een muurverf die je heel goed kan reinigen en die, in tegenstelling tot muurverf met schrobklasse 2, vlekbestendig is dan moet je een muurverf hebben met schrobklasse 1. Copperant Pura Muurverf Extra Mat en de Copperant Altra Muurverf zijn voorbeelden van muurverf met schrobklasse 1 en zijn goed te reinigen. Handig dus voor ruimtes die je vaak schoonmaakt en waar een grotere kans op vlekken is zoals de keuken, het toilet, de hal of de kinderkamer. Muurverf met schrobklasse 1 is bestand tegen de hardnekkigste vlekken die je krijgt van bijvoorbeeld koffie, rode wijn en modderschoenen.

ALS HET BESTE NIET GOED GENOEG IS
Stel je moet ruimtes schilderen die intensief gebruikt worden en waar veel vlekken worden gemaakt? Dan neem je niet verf met een schrobklasse, maar schrobvaste verf. Handig bijvoorbeeld voor scholen, kinderdagverblijven, horecazaken etc.