De BASIS: grondverf en primer

 

De eerste laag van het schilderwerk doe je meestal met grondverf, maar waarom eigenlijk? Wat is grondverf, wat is het verschil met primer en waar is het goed voor? Met deze blog proberen we daar wat duidelijkheid in te scheppen.
 
Wat is grondverf en wat is primer?
Laten we beginnen met het verschil tussen grondverf en primer. Of is er geen verschil? In de basis gebruik je op hout als eerste laag grondverf (op kaal hout dus). Ga je een andere ondergrond schilderen (kunststof of metaal bijvoorbeeld) dan gebruik je multi-primer of hechtprimer.
 
Grondverf is vaak wat dikker van substantie waardoor het perfect is voor kaal hout. Primer is eigenlijk een grondlaag die bedoeld is om over een oude verflaag te zetten. Maar de definities zijn niet heel strak en dus worden de termen grondverf en primer door elkaar gebruikt. Beide duiden op de voorbehandeling van materiaal voordat het wordt geschilderd.
 
Waar is grondverf goed voor?
Een voorbehandeling is nodig om de ondergrond zo egaal mogelijk te krijgen. Grondverf is meestal dikker dan de aflak en heeft vullende eigenschappen. Dit vangt kleine onregelmatig-heden op in de ondergrond waardoor het eindresultaat er strakker uit zal zien. Een multi- of hechtprimer is daarnaast een echte vastbijter en zorgt voor een goede hechting. Zo blijft de laklaag dus stevig zitten en kan het tegen een stootje.
 
Grondverf en schuren
Vaak wordt gezegd dat je voorafgaand aan grondverf niet hoeft te schuren. Wij raden je het aan tóch wel te doen. Als je grondverf schildert op kaal hout komen de houtvezels omhoog, dat zorgt bij veel houtsoorten voor ‘bloedend’ hout. Dit bloeden geeft verkleuringen of vlekken in het schilderwerk. Door eerst het oppervlak van dit kale hout wat te verruwen, kan de grondverf er goed intrekken en zal de grondverf optreden als een isolerende laag. Hierdoor voorkom je dus verkleuring van het schilderwerk. Bovendien krijg je een egaler oppervlakte door het houtwerk even te schuren. Het eindresultaat wordt er dus alleen maar mooier van. Dus de vraag is eigenlijk, waarom zou je het niet doen?!
 
Perfecte plaatje
Als deze blog iets duidelijk maakt, is dat een goede en gedegen voorbehandeling van het schilderwerk zorgt voor een mooi, strak en egaal eindresultaat dat voor jaren is beschermd tegen krassen en stoten. Het kost soms wel wat meer tijd, dat zullen we niet ontkennen. Maar voor een duurzaam resultaat en het perfecte plaatje heb je veel over, toch?!

Mocht je nog op zoek zijn naar een goede grondverf of primer? Dan raden we je aan om zeker even een kijkje te nemen bij onze duurzame biobased producten. Voor een mileubewust en strak resultaat.