de betekenis van kleur: wat kleur met je interieur doet

 

Kleuren hebben een functie. Soms heb je dit bewust door, maar vaak ook niet en heeft kleur onbewust een invloed op onze stemming of gedrag.  Zo geven warme tinten als rood en oranje in een ruimte ons vaak ook een warm gevoel. Denk dus eerst goed na over de kleur die je wilt gaan gebruiken; om welke ruimte het gaat, wat is de functie van die ruimte en door wie wordt de ruimte gebruikt. In deze blog verklaren we de betekenis van kleur en leggen we uit wat rood, groen, blauw of geel doet met je interieur.

Betekenis van rood
Rood is een opvallende kleur. Het trekt snel onze aandacht. De betekenis van de kleur rood is vaak: let op, gevaar. In het verkeer zien we zo duidelijk dat we moeten stoppen bijvoorbeeld. Rood is ook een kleur die energie geeft, de kleur van vuur. Wat doet rood voor je interieur? Doordat het een energie gevende kleur is, is rood wat minder geschikt om in een slaapkamer toe te passen. Zeker voor kinderen kan rood veel energie geven waardoor ze niet goed tot rust kunnen komen. Maar rood kan prima gebruikt worden in een ruimte waar een beetje energie niet erg is. Zoals bijvoorbeeld een speelkamer. Bovendien geeft een tint van de kleur rood ook warmte aan een ruimte.
 
Wat doet groen?
De betekenis van groen is dat het de kleur van de natuur is en van gezondheid. Het is de kleur van dromen en avontuur. Wat doet groen voor je interieur? Het groen van de natuur heeft van nature een rustgevende en kalmerende werking op ons. Groen is een goede kleur om bij te ontspannen dat maakt deze kleur bij uitstek geschikt voor de slaapkamer.
 
Betekenis van kleur blauw
Een andere kleur waar we over het algemeen rustig van worden is de kleur blauw. De kleur staat voor vrijheid, lucht en zee. De betekenis van blauw is dat het vertrouwen symboliseert en een kleur is die lichaam en geest goed stemt. Wat doet blauw met je interieur? Blauw is een kleur waar we ons goed bij kunnen focussen. Een hele goede kleur voor een studeerkamer of een (thuis)kantoor dus.
 
Vrolijk geel
De betekenis van geel? Geel is de kleur van positiviteit. Geel maakt vrolijk. Dus wil je je blij voelen? Verf dan een ruimte geel. Wat doet geel met je interieur? Geel is meer dan een vrolijke kleur. Zo is de kleur geel ook goed voor je concentratie en inspiratie. Het is een kleur die energie geeft. De kleur past prima in een hobbyruimte, (thuis)kantoor of speelkamer.  
 
Kleur kan ook met mate
Mocht je het toch spannend vinden om de hele muur in een bepaalde kleur te schilderen, verf dan een deel van de muur. Er zijn heel veel creatieve mogelijkheden. Een vlak op de muur in plaats van de hele muur kan ook al heel veel effect geven. Zo kun je bijvoorbeeld een accentkleur achter de bank schilderen, een kleurvlak ter hoogte van de eettafel maken of een kleurvlak achter het bed verven. Dan kun je toch kleur toepassen en je voordeel doen met de uitwerking van kleur zonder dat het overweldigend wordt. Want kleur doet wat met je interieur en kleur doet iets met ons. Doe er je voordeel mee!

MUCHA KLEURENFOLDER

Mocht je op zoek zijn naar kleurinspiratie, dan raden we je aan om even onze Mucha kleurenfolder te bekijken. Hierin staan 48 prachtige tinten gebaseerd op de kleuren uit de schilderijen 'de 4-seizoenen' van schilder Alphonso Mucha. Deze Tsjechische schilder is de inspiratie voor een ongekend en tijdloos kleurenpalet. Een persoonlijk kleuradvies ingegeven door Mucha en de natuur zelf. Naast de 48 Muchakleuren vindt u in de folder ook staaltjes van onze 12 wittinten en 12 traditionals.  

Bekijk hier het Mucha kleurenpalet of bestel hem gelijk via uw Copperant dealer