Moet je Muren voorbehandelen?

Voorstrijk, fixeer of primer. Dit zijn allemaal termen voor het voorbehandelen van muren voordat er geschilderd kan worden. Ze worden ook veelal door elkaar gebruikt. Bij Copperant hebben we gekozen voor één productnaam, namelijk muurprimer. De vraag is wanneer je muren moet voorbehandelen?
 
Wat is muurprimer?
Muurprimer is dunner dan verf. De waterige substantie zorgt ervoor dat de ondergrond een goede basis vormt voor de muurverf op het gebied van hechting en zuiging. De voorstrijkproducten van Copperant doen meer dan dat: ze zorgen voor fixatie van poederige ondergronden, impregneren poreuze en sterk zuigende ondergronden en vormen een grondlaag voor de muurverf. Daarom hebben we gekozen om onze voorbehandelings-producten muurprimer te noemen.
 
Moet je muren voorbehandelen?
Muurprimer van Copperant doet dus drie dingen: fixeren, impregneren en fungeert als grondlaag.
1.     Fixeren: op een ondergrond die loszit (poederende laag) hecht niets. Zo’n laag moet je ‘vastzetten’ dat    doe je dus met muurprimer.
2.     Impregneren: nieuwe of onbehandelde muren zijn vaak sterk zuigend. Dit geldt ook voor nieuwe gestucte muren en muren die zijn beplakt met Renovlies-behang. Zulke muren slurpen verf. Als je dit niet voorbehandelt, verbruik je heel veel verf en is de kans op vlekken, baanvorming of kleurverschil heel groot. Voor het mooiste resultaat moet je dus je muren voorbehandelen en gebruik je dus een muurprimer.
Twijfel je of de muur zuigend is? Maak de muur dan nat met bijvoorbeeld een spons. Wordt de plek donker? Dan trekt het vocht in de muur en is de muur ‘zuigend’ te noemen. In dat geval raden we aan muurprimer te gebruiken.
3.     Grondlaag: verf werkt het beste in systeem. Door een goed systeem op te zetten zal de muurverf uiteindelijk zijn volledige kwaliteiten krijgen op het gebied van hardheid, levensduur en reiniging. Zonder voorbehandeling kun je dus wellicht de muurverf niet zo goed schoonkrijgen als is aangegeven op de verpakking. Bovendien zorgt een muurprimer ervoor dat het einderesultaat een mooi egaal beeld geeft.
 
Hoe breng je muurprimer aan?
Muurprimer is dus dunner dan muurverf. Hoe breng je dit dan toch goed aan? Dit kan op verschillende manieren. Je kunt gebruikmaken van een blokkwast (neem een brede kwast en werk van onder naar boven), een roller (gebruik een vachtroller die geschikt is voor dunnere producten zoals de muurprimer) of een spuit. Zie ook het filmpje van een Groene Schilder die de Altra muurprimer en Altra muurverf aanbrengt:

Belangrijk voor een goede grondlaag is dat de muurprimer ook egaal wordt aangebracht zodat de zuigende werking van de muur overal even sterk is. Voor een relatief simpele klus als muren schilderen geldt ook het cliché: een goed begin is het halve werk!

De Copperant Altra muurprimer is watergedragen en bestaat voor 85% uit natuurlijke grondstoffen. Voor een verantwoord en mileubewust resultaat. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar de Copperant Altra Muurprimer, dan raden we je aan om er hier meer over lezen.