Plaats De Kleine Aarde

Plaats De Kleine Aarde (vroeger De Kleine Aarde) is een plek waar 50 jaar geleden duurzaamheid al hoog in het vaandel stond. De Kleine Aarde in Boxtel was vanaf 1972 al een plek waar ruimte was voor meer ecologische landbouw, duurzame energie en anders wonen. Vanaf 2023 komen opnieuw verschillende functies samen: het is een plek waar je kunt werken, vergaderen, debateren, leren, onderzoeken en ontwikkelen. 

          IMG_0569.jpgIMG_0607.jpg

 

Architect Lydia Fraaije maakte het ontwerp voor het gebouw, dat nu ‘de Werkplaats’ heet. Als architect wil zij, zoals inheemse wijsheid dat stelt, de wereld beter achterlaten. Aan de basis van het ontwerp ligt het biomimicry gedachtengoed. Dat wil zeggen dat natuurlijke vormen, processen en systemen als inspiratiebron gebruikt worden om duurzame oplossingen te ontwikkelen.

In het programma van eisen voor het gebouw hebben Lydia en het team een beslisboom opgesteld, om de meest duurzame keuzes te maken die tegelijkertijd het meest haalbaar zijn. Daaruit is de keuze voor Copperant voortgekomen.

De ruimtes zijn ontworpen op basis van Biophilia en Feng Shui. Binnen Feng Shui heeft elke kleur een betekenis en vertegenwoordigt elke windrichting een natuurlijk element. Lydia: “De vergaderruimtes hebben allemaal een ander thema gekregen. Zo hebben ruimtes met thema’s als hout, vuur, zon, water, lucht, maan, en meer.” Dat geeft een divers kleurenpallet en bovendien zijn alle kleuren van de waaier ‘familie’ en kun je er dus op vertrouwen dat alle kleuren goed te combineren zijn.

Klik op afbeelding om te vergroten