3 tips voor het aanbrengen van verf met een spuit
Veranderingen gaan in de verfbranche meestal niet heel snel. En toch is er een relatief nieuwe techniek die niet meer weg te denken is, namelijk verf aanbrengen met een spuit, oftewel spuitapplicatie. Deze toepassing kan een zeer efficiënte oplossing zijn bij grote oppervlakken en/of repeterend schilderwerk. Er valt tijdswinst te behalen en ook het verbruik van verf kan in veel gevallen door het spuiten worden verminderd. Maar of een spuitklus ook daadwerkelijk deze winst oplevert hangt wel van een aantal factoren af. In deze blog geven we je 3 tips en beantwoorden we de vraag: verf aanbrengen met een spuit, hoe doe je dat?
Tip 1: kies de juiste verf voor het aanbrengen met een spuit
Copperant maakt het je heel makkelijk. Wij hebben namelijk een hele lijn ontwikkeld speciaal voor het aanbrengen van verf met een spuit, namelijk de Altra-producten.
Nu zijn er nog wel meer producten die je kunt gebruiken, ook van Copperant, maar als je echt meters wilt maken met spuitapplicatie dan zijn de speciaal hiervoor ontwikkelde Copperant Altra verven erg prettig om mee te werken. Een verfspuit kan bijna alle soorten verf verwerken. Als je een verf gebruikt die niet speciaal is ontwikkeld voor spuitapplicatie let dan hierop:
- De verf moet niet te dik zijn.
De belangrijkste tip die we hierbij kunnen geven, is dat je altijd het datablad van het verfproduct moet lezen. Op dit datablad staat wat de maximale maat van de spuittip (ook wel nozzle of spuitmondje genoemd) mag zijn. Maar ook handig om te weten, en te lezen op het datablad, is welke verdunner je mag gebruiken en welke spuitdruk. Altijd een goed idee om dus het datablad te raadplegen.
- De verf moet volledig vloeibaar zijn en geen vaste deeltjes bevatten.
Als een verf niet helemaal vloeibaar is, dan kan de verf simpelweg niet door de spuit en kun je dus de verf niet aanbrengen met een spuit.
Tip 2: een goed begin (oftewel voorbehandeling) is het halve werk
Een goed begin bestaat uit 4 elementen, namelijk: de voorbehandeling, afplakken, materiaal en persoonlijke bescherming.
1. De voorbehandeling
Als de ondergrond mooi egaal glad is, dan wordt het eindresultaat ook mooi. Ontvetten, repareren en schuren is dus belangrijk voordat je de verf gaat aanbrengen met een spuit. Net zoals dat belangrijk is als je verf gaat aanbrengen met een kwast of roller.
2. Afplakken
Daarna afplakken, afplakken en nog eens afplakken. Bij alle spuitmethoden ontstaat er nevel. Ook al is het bij spuiten onder lage druk (de Altra verf van Copperant is te verwerken onder zeer lage druk) de nevelvorming minimaal, we raden aan om goed af te plakken.
3. Materiaal
Zorg ervoor dat je spuit compleet en gebruiksklaar is met het juiste toebehoren, zoals het juiste spuitmondje.
4. Persoonlijke bescherming
Ook al is de verf van Copperant gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijk en plantaardige materialen, bescherm jezelf. Draag een masker, veiligheidsbril, handschoenen en gebruik de veiligheidspal op je spuitpistool als je even niet spuit.
Tip 3: aan de slag met de juiste instelling
Als je het datablad goed hebt gelezen, weet je met welke nozzle en welke instellingen je aan de slag kunt. Test altijd even op een stukje karton of plankje. Bij het spuiten zie je aan het spuitbeeld meteen of de instellingen goed staan of dat je nog moet bijstellen. Als je gaat spuiten met watergedragen verf, spuit dan vooraf eerst met water om de apparatuur te testen.
Na het testen kun je aan de slag. Beweeg met een strakke pols evenwijdig (op ongeveer 20-25 cm afstand) van het oppervlak. Overlap de banen op ongeveer de helft van de vorige baan en houdt een constante afstand voor een egaal spuitbeeld.
En last but not least: reinig de spuitapparatuur goed. Als je dit na elke klus zorgvuldig doet, is de opstart bij de volgende klus een heel stuk eenvoudiger. Met deze tips kun je aan de slag met het aanbrengen van verf met een spuit.
Mochten onze tips niet voldoende zijn om er zelf uit te komen of wil je extra professioneel advies? Neem dan contact op met onze technische accountmanagers. We helpen je graag!